Sunday, 15 January 2017

FAKTA : ADA APA DENGAN BUDU?

Ada pulak yang tanya saya khasiat budu ni. Betul ke berkhasiat?



Ada kesan buruk tak buat peminat tegar budu terutamanya yang duduk kat Pantai Timur tu? 
Lahap budu macam lahap kuah megi bukan perkara luarbiasa bagi orang Pantai Timur ni kan.

First, kita kena tahu budu ni sebenarnya adalah sejenis sos yang berasal daripada ikan bilis (fermented anchovies). 

Sebab tu kita boleh tengok nama komersial budu ni yang biasa dipakai oleh hotel dan restoran mewah adalah ' Anchovy Sauce '. 

Sebenarnya bukan semua orang Pantai Timur suka dengan budu sebab baunya yang agak menyengat dan ada juga yang tak suka dengan budu disebabkan cara penghasilannya yang kononnya tak berapa nak bersih tapi majoriti orang sana bila nampak budu depan mata je takkan nampak dah hidangan lain..

Ramai tak tahu dalam budu ni ada Glutathione, sejenis antioxidant yang biasa ada dalam sesetengah tumbuhan dan binatang yang berfungsi menghalang kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas, perioxides, lipid perioxides dan logam berat. 

Budu jugak kaya dengan vitamin B12 sebenarnya. Ikan bilis memang terkenal dengan kandungan B12 yang sangat tinggi. 

Ada juga kajian yang mengaitkan tingkat IQ dengan budu tau! 

Cuma bab kaitan IQ dan budu ni saya masih tak jumpa sumber referensi yang asli.

Tapi bagi yang ada darah tinggi dan alahan ( allergy). Sila hati-hati! Budu memang ada kandungan garam yang agak tinggi dan juga boleh menimbulkan reaksi alergik pada orang yang memang alahan dengan makanan laut mahupun ikan bilis tu sendiri. 

Jadi nak lahap tu berpada padalah ye. 


Silakan SHARE LINK BLOG dengan peminat tegar budu seluruh Malaysia 😙

Siapa suka makan budu sila komen "KITA GENG. SEP SIKIT"














Gambar sumber google
Kredit tulisan asal dari fb: Taufiq Razif

No comments:

Post a Comment